kgn4
kgn2
kgn3
kgn1
kgn7
kgn6
kgn5

Red Light Yokohama

Completion: 2010

Architect: Yasutaka Yoshimura Architects

Contractor: Shinei

The long and narrow space is divided into two sections, one front space painted in white and the other inner space painted in green. Those who come back from green space into white space will feel red light. This is because when surrounded by green light, one becomes more sensitive to red as a complementary color, so that one see white room as red room. This phenomenon is called persistence of complementary color, which lasts only for a second to be turned back soon into original white room. The space recalls the red light that used to be shining on this neighborhood Koganecho from the deep in the memory back to mind in a flash.

 

細長い部屋を2つに分けて、入り口から見て手前を白く塗り、奥を青く塗った。訪れた人は、青い部屋から白い部屋に戻るとき、赤い光を感じる。青い光につつまれていると、補色の赤色に対する感度が上がるため、白い部屋が赤く見えるのだ。これを補色残像と言うが、その効果は短く、気づけばもとの白い部屋に戻っている。記憶の底に沈みつつある、かつて黄金町を照らした赤いネオンサインが、ほんの一瞬だけフラッシュバックする空間。