nkg2_7
nkg2_8
nkg2_13
nkg2_12
nkg2_17
nkg2_15
nkg2_2
nkg2_3
nkg2_9
nkg2_10
nkg2_14
Nakagawa Office
nkg2_6
nkg2_11
nkg2_16

Nakagawa Office Annex

Completion: 2012

Architect: Yasutaka Yoshimura Architects

Structural Engineer: Eisuke Mitsuda

M&E Engineer: Kankyo Engineering

Contractor: Shibutani

This project is for an addition to the former premises of a company that we had built a new building for 2 years ago. With almost no changes to the original, the addition is structurally separated, with the washroom, kitchen, entrance and stairs and main circulation of the building now provided by the addition. In order to preserve the amount of parking and stay within the building footprint limitation, the building has a shallow plan of 2x20m allowing for the conversion to be completed within the allowable budget and time frame. This is architecture of the ‘facade’.

2年前に新社屋を設計した企業の旧社屋を増築するプロジェクト。既存部はほぼ手を付けず、構造的に縁を切ったうえで、トイレやキッチンなど水回りとエントランスや階段など主要動線部分をまかなう棟を増築することにした。駐車場を確保すると増築可能な土地は限られるが、2x20mの平面を持つ薄っぺらい建物とすることで、予算や工期を改装想定時のままに収めた。ファサードとしての建築である。